Kurucz Nyomda

Gyakran Ismételt Kérdések

Olcsóbb a 2 színes direktszínes nyomás mint a 4 színes full-color?

Általánosságban javasolt a direktszínes nyomás kerülése. Csak kivételes esetekben szoktuk javasolni a direktszínek használatát. A legtöbb szín előállítható 4 színes full-color nyomással is. Az általánosságban használatos full-color nyomás jellemzően költséghatékonyabb, mivel a direktszínek használatából fakadó plusz költségek (festékkeverés, új beállás, gépmosás stb. ) ott nem jelentkeznek. A direktszínek használata csak nagy példányszámnál és kivételes esetekben lehet költséghatékony. A direktszínekkel kapcsolatban kérje szakértő munkatársunk segítségét a grafika@kurucznyomda.hu címen.

Tudnak az általános méretektől eltérő egyedi méretű nyomatot létrehozni?

Természetesen B2-es papírméretből ( 700mm * 500mm ) előállítható bármilyen egyedi méretet tudunk gyártani. Kérjük megrendelés esetén a termék végleges méretét feltüntetni szíveskedjen!

Milyen típusú papírra kerül a rendelésem?

Számos különböző vastagságú és felületű papírral dolgozunk. Kérjük megrendelés esetén a papír súlyát és felületét megjelölni szíveskedjen!

A kész lenyomat mennyire fog hasonlítani a monitoron lévő grafikához?

Legtöbb ügyfelünk maximálisan elégedett a kész lenyomattal. De a sokféle monitorbeállítás és a különböző technológiák alkalmazása miatt adódhatnak különbségek a monitoron látható grafika és a kész nyomat közt. Kérjük informálódjon az RGB-CMYK színrendszerekről mielőtt elkészíti grafikáját, hogy minél tökéletesebb eredmény szülessen!

Ugyanolyan lesz a termék mint egy itthon kinyomtatott vagy egy korábban nyomdailag előállított?

A széles körben elterjedt lakossági nyomtatók (pl lézer vagy tintasugaras), proof eszközök, digitális nyomdai eszközök és ofszet nyomógépek technológiában eltérőek, ezért garanciát nem lehet vállalni arra, hogy egy korábban máshol előállított terméknek tökéletes mását létre tudjuk hozni, de természetesen törekszünk a maximumra. De sajnos két ugyanolyan technológiát alkalmazó nyomda közt is lehet különbség, de az köztudott, hogy az ofszet és a digitális technológiával előállított termékek közt hatalmas különbségek lehetnek.

Amennyiben szeretne meggyőződni arról, hogy a termék színeinek megfelelőségéről, úgy kérjük megrendelésnél jelölje meg, hogy gyártás előtt egy színhelyes proofot készítsünk. Amennyiben a kész proof elfogadásra került, úgy a proof színeinek megfelelően végezzük a gyártást.

Az általunk gyártott termékek nem fognak hasonlítani az otthoni tintasugaras nyomtatóval előállított nyomtatásokhoz…Sokkal szebb lesz!

Kapok kedvezményt ha ismételten rendelek ugyanabból a nyomatból?

Természetesen!

De kérjük fontolja meg inkább, hogy első alkalommal rendeljen többet, mivel az állandó költségek ( lemezkészítés, gépbeállás, előkészítés stb. ) úgy csak egyszer jelentkeznek és nagyobb mennyiség esetén kedvezőbb darab árat is ki tudunk alakítani.

Amennyiben mégis később szeretne utángyártást kérni, úgy kérem azt előre jelezze, hogy a nyomáshoz szükséges lemezeket későbbi ismételt felhasználáshoz eltároljuk!

Mennyi idő alatt tudnak színhelyes proof-ot készíteni?

A megrendelésétől számított 1 munkanapon belül elkészítjük Önnek.

Mindig pontosan a megrendelt mennyiséget fogom kézhez kapni?

A legtöbb esetben a megrendelt mennyiséget szállítjuk, és csak kivételes esetekben szállítunk kevesebbet. Garantált szükséges mennyiség esetén javasoljuk, hogy 5%-al a minimum mennyiségnél többet rendeljen.

Mi történik ha valamit módosítani szeretnék a rendelésben, ha már azt elküldtem vagy a proof-ot jóváhagytam.

A megrendelés leadásától számított 1 munkanapon belül van lehetőség a mennyiségbeli módosításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy bizonyos dolgok már nem módosíthatók a gyártási folyamat közben (pl. ha már legyártódott a megrendelt mennyiség, nem módosítható a darabszám ).

Hol tudom megtekinteni a proof-ot?

Az elkészült proof telephelyünkön megtekinthető.

Küldhetek Microsoft Wordben készített dokumentumot?

Cégünk a nyomdakész pdf formátumot preferálja, de ha ez nem megoldható kérjük a word dokumentum mellé az alkalmazott betűtípust és képeket csatolni szíveskedjen! A nem nyomdakész pdf-ből történő gyártást, nyomdai előkészítési folyamat előz meg, melyet plusz költség terhel. Az ebből adódó plusz költségek miatt, kérjen ajánlatot ide kattintva!

Milyen egyéb formátumot tudnak feldolgozni?

PC-s környezetben előállított Indesign, Coreldraw, Illustrator, Photoshop fileokat tudunk kezelni az általánosan elfogadott nyomdakész PDF formátum mellett. Indesign file esetén javasoljuk a Package funkció alkalmazását, hogy az összes importált elem és betűtípus egy egyesített mappaként fogadható legyen. Illustrator és Photoshop file-ok esetén az importált betűtípusokat és egyéb fileokat mellékelni szíveskedjen. Amennyiben ezektől eltérő filetípust szeretne küldeni, úgy kérem előzetesen konzultáljon kollégánkkal a grafika@kurucznyomda.hu email címen. A nem nyomdakész pdf-ből gyártást nyomdai előkészítési munka előzi meg, melynek költségeivel kapcsolatban kérjük ide kattintva kérhet ajánlatot.

Milyen adathordozón tudom bevinni a grafikát?

Adathordozók küzül CD-n, DVD-n, pendrive-on vagy emailben tudjuk fogadni a szükgéses dokumentumokat.

Mi a különbség az RGB és a CMYK színrendszerek közt és miért fontos?

Az RGB színrendszer a (Red = Piros, Green = Zöld, Blue = Kék) a monitorokon, tv-ben, digitális fényképezőkön és scannerek által használt színrendszer. A CMYK ( Cyan, Magenta, Yellow, Key ) a tényleges festék pigmentekre utal. A nyomdaiparban általánosan a CMYK ( 4 színes nyomás ) az elfogadott, melyet “full color printing”-ként is emlegetnek.

Az RGB színek együtt fehéret, míg a CMYK színek együtt feketét alkotnak. Ezért is fizikailag lehetetlen tökéletesen ugyanazokat a színeket előállítani amiket a monitoron látunk. A napjainkban használt grafikai szoftverek képesek az RGB színrendszerben előállított képek CMYK-ra konvertálására. Kérjük megrendelés esetén amennyiben lehetséges CMYK-ra konvertált pdf-et küldjön. Önnek akkor van a legnagyobb ráhatása a kész termék kinézetére, ha az ilyesfajta konvertálást a saját szoftverén végzi. A CMYK grafikák monitoron halványabbnak tűnhetnek. Sötét szöveg esetén javasoljuk a világos háttér használatát, hogy a szöveg olvashatóságához szükséges kontraszt megmaradjon.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy az előlapok megfelelően találkoznak a hátlapokkal?

Az Ön által küldött pdf-ben kérjük, hogy az oldalak “lapozási” sorrendben legyenek elhelyezve. A nyomdai előkészítés során egy un. “kilövő” program az előlapokhoz hozzárendeli a megfejelő hátlapokat.

Hány mm kifutót hagyjak a grafikán?

Javasolt az 5mm kifutó használata. A lapok szélén végigfutó keskeny csíkok használatát lehetőség szerint kerüljük.

Azokat a grafikákat amelyekből több példány lesz a lemezen, szükséges többször elhelyeznem a pdf-ben?

Nem. A lemezek berendezését mi egy külön erre kialakított szoftver segítségével végezzük. Kérjük minden szükséges oldalt csak egyszer elhelyezni a pdf-ben.

Hogyan készítsek fényképeket a digitális fényképezőmmel, hogy az nyomdailag megfelelő legyen?

A digitális fényképezők sokféle beállítási lehetőséget biztosítanak a készített képek minőségére, méretére vonatkozólag. A digitális fényképezők 3 képet készítenek: 1 piros, 1 zöld és 1 kék képet – hasonlóan mint ahogy a monitorunkon megjelennek a képek (RGB) – és ezután egyesítve menti a memóriakártyára. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb felbontás és legjobb minőségű felbontásban használjuk fényképezőnket. Ez nagyobb fileméretet is jelent, tehát kevesebb kép fér el ugyanazon a memóriakártyán, de a lehető legjobb eredmény eléréséhez mindenképp megéri.

A képek “tényleges” pixelsűrűségénél javasoljuk a 300dpi-t.

Mik a képfelbontásra vonatkozó javaslatok?

A képek végleges méretekor javasoljuk, hogy a felbontás ne legyen kisebb mint 300dpi. A 300dpi alatti felbontással rendelkező képek nyomáskor pixelesek, töredezettek lesznek

Adobe Indesign-ban létrehozott dokumentumok esetén az ‘Actual DPI’ könnyen ellenőrizhető a Links panel segítségével.

A kép mérete és felbontása, méretezés esetén fordított arányban változik. Pl. Egy kép 10cm * 10cm méretben 300dpi-s tényleges felbontású (jó minőség), míg ugyanaz a kép 20cm*20cm-re nagyítva már csak 150dpi tényleges felbontáshoz vezet (töredezett, pixeles).

A képek eredeti felbontását a létrehozáskori beállítások (fényképezőgép, scanner stb. beállítása) határozzák meg. Utólag ezeken a képeken nagyítani, minőségromlás nélkül nem lehet. A képek pl. photoshopban történő felbontás átírása sem oldja meg a problémát!

Az interneten található fényképek jellemzően webre optimalizált képek. Az ilyen optimalizálás során a képek 72-96dpi-re és jellemzően jpg konvertálást kapnak. Az ilyen tömörített képek nyomdailag már nem megfelelőek, mivel túl alacsony a felbontás és túl kevés a színinformáció.