Kurucz Nyomda

Ofszetnyomás

Az ofszetnyomás elsősorban a közepes és nagyobb példányszámú munkáknál használatos technológia. 4+1 színes ManRoland R305 típusú géppel dolgozunk. Ez a gép saját CCI berendezéssel van ellátva, ami egy számítógépes színellenőrző eszköz. Ezzel a gépmester pillanatok alatt ellenőrizni tudja, hogy a nyomaton a színterhelés mindenhol megfelelő-e, ezt eltérés esetén számítógép vezérléssel azonnal korrigálni tudja. A nyomás során ezt az ellenőrzést folyamatosan tudja végezni, és így a színtartást biztosítani. Visszatérő munka esetén a gép memóriájából előhívhatóak ezek az értékek, így a beállási idő és a felhasznált papír mennyisége is lényegesen lecsökkenthető. Mivel a gép 4+1 szín nyomására alkalmas, ezért ideálisan használható egy oldalon színes, mindkét oldalon színes, egy oldalon színes, másik oldalán egy színes ,a 4 szín mellett lakkozott, vagy a 4 szín mellett 5. színként megjelenő direkt színes (Pantone színek, arany, ezüst) készítéséhez. De természetesen nem jelent problémát bármilyen színösszeállítás kivitelezése. A leggyakrabban rendelt terméktípusok közül néhány: prospektusok, katalógusok, reklámanyagok, árjelzők, céges levélpapírok, önátírós nyomtatványok, névjegyek de akár könyvek készítésére. B/2 (500x700mm) méretben, íves papírra 70g/m2-350g/m2 anyagvastagsággal, óránként 13000 ív/fordulat sebességgel képes nyomni.
Az ofszet technológia alkalmas az erre kifejlesztett speciális festék felhasználásával PVC alapú öntapadóra is ugyanolya minőségben nyomni, mint sima papírra.


Fóliázás

A kinyomott anyagok védelme a tartósság érdekében fontos. Ennek az egyik módja az egy, vagy mindkét oldalon történő fóliázás. A melegfóliázás során használt fólia egy PPE alapú átlátszó réteg, ami hő hatására rögzül a nyomaton. Ezzel egy olyan réteget képezve rajta, ami egyben védi, tartóssá, és közben elegánssá, igényessé teszi az anyagot. Két féle fóliás felületkezelést tudunk alkalmazni, lehet fényes és matt felület. A fényes egy csillogósabb, míg a matt fólia selymesebb, tompább, visszafogottabb hatást ad a terméknek. Mindekét eljárás lehet még különlegesebbé tenni, ha a fóliázás után a nyomat bizonyos részei, grafikai elemeit (pl.: céglogó, egy-egy fotó, stb.) kiemeljük UV forma lakkozással. Nyomdánk egy Comfi Delta típusú, a papírméreteknek megfelelően többféle tekercsszélességű, legfeljebb B/2 (500x700mm) méretben dolgozik.


Stancolás, stancszerszám készítés, formariccelés, perforálás

Ezalatt a folyamat alatt készülnek az egyedi formára kimetszett anyagok, mint pl. a dobozok, dossziék, wobblerek, stb. A grafikához csatolva érkezik egy vektoros stancrajz, ami maga a kívánt kimetszés rajza. Ez alapján készítjük a stancszerszámot, ami egy rétegelt falemezbe beépített léniákból álló szerszám. A stancolás során a különböző hatások eléréséhez többféle léniát lehet használni. Az átvágáshoz a vágó léniát, a biegeléshez egy tompított felületű léniát, ami megtöri a vastagabb papír rostjait, így könnyebben lehet hajtogatni. De létezik szaggatott éllel ellátott lénia a perforáláshoz. A formariccelés a stancolás egyik speciális fajtája, mely során az öntapadó anyag félig (a matrica igen, a hordozó nem) kerül átvágásra, ezzel elősegítve a könnyebb lehúzhatóságot. Jelenleg 3, legfeljebb B/2 (500x700mm) méretig önberakós illetve kézi berakású géppel dolgozunk.


Kötészeti feldolgozás

Nyomás (esetleg fóliázás, stancolás) után a további feldolgozás sokféle igényt támaszt cégünk elé, melyek túlnyomó többségét magunk is el tudjuk végezni. A teljesség igénye nélkül említünk néhányat: irkatűzés – több oldalas anyagok, prospektusok, füzetek öszfűzése; hajtogatás – 2, 3 vagy akár több részre, harmonika, oltár, stb. módon. Történhet kézzel, vagy géppel; ragasztás – dobozok, dobozokba fólia ablak, mappák stb. ragasztása; tömbösítés – önátírós vagy sima papíros írótömbök valamelyik oldalán történő összeragasztása; sorszámozás, spirálozás – fekvő A/3 méretig, kasírozás – nyomott papír kötészeti lemezre, vagy hullámkartonra való ragasztása; wobblerek készítése – belógó reklámok műanyag, ablakra, kirakatra ragasztható nyéllel való ellátása; stb. de a kötészeti munkatársak végzik az egyedi zsugorfóliás, vagy nátron papíros csomagolásokat is a megrendelő kérése szerint.


Proofkészítés

A korrekt színtartáshoz szükséges a színhelyes minta, a proof. Annak érdekében, hogy a proofok valóban pontosak legyenek, a gépparkunkat kalibráltattuk. Ezáltal a CTP lemezkészítés mellett az Epson 4800 típusú proofnyomtató és a nyomógép többszöri ellenőrzés és korrigálás után tökéletes összhangban működik, a nyomat valóban olyan lesz, amit a proof mutat. A kapott grafikai anyagról készítünk egy proofot, ezen egyrészt a megrendelő ellenőrizheti a színeket észreveheti az esetlegesen ottmaradt hibákat, jóváhagyhatja a gyártást. Majd ehhez a mintához igazodva a gépmester megfelelő minőségben tudja elkészíteni a nyomatokat. A legnagyobb általunk készíthető proof mérete A/2. Az egymáshoz kalibrált rendszer és a nyomógép CCI ellenőrző rendszere együttesen biztosítja a korrekt minőséget.


CTP

Ez az eljárás a nyomólemezek elkészítése számítógéppel. Agfa Acento típusú CTP (Computer to plate) gépünk thermo eljárással hagyományos nyomólemezre lézer segítségével világítja a grafikát. Ezáltal megszűnik pontveszteség, nem jelenik meg a filmszél, stb. kiküszöbölhetünk rengeteg hibát, ami a régebbi eljárásnál retusálást, esetleg lemezismétlést jelentett. A lemezkészítés ideje lényegesen lerövidül. mert a gép 3-4 perc alatt készít el egy B/2 lemezt. A lemezek a számítógép által vezérelt előkészítési, illesztési lépéseknek köszönhetően pontosak, a nyomógépbe való beigazítás sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Emellett ez a technológia lényegesen kevesebb vegyszert használ a régi lemezhíváshoz képest, ezáltal jobban kíméli a környezetet és a gép kezelőjét.


Grafikai előkészítés

Grafikus kollégánk vállalja kisebb grafikai tervezések, anyagok elkészítését. Illetve az elkészített nyomdakész anyagot a gyártás előtt ellenőrizzük, majd számítógépen történik a montírozás. Mivel az ellenőrzött anyagot a kilövőszoftver (a nyomott ívre való elrendezést megadó, ez alapján a grafikát az ívre berendező program) teszi fel az ívre, sokkal pontosabb, gyorsabb eljárás ez, mint a hagyományos kézi montírozás volt. Sokkal kevesebb a passzerhiba lehetőség, nem okozhat problémát a sérült film. Több oldalas kiadványoknál az oldalanként kapott anyagot oldalpárokba rendezi, könnyedén ellenőrizhető az oldalsorrend. Jelentősen felgyorsítja az előkészítési folyamatokat, hogy a programban az általános paraméterű anyagokra előre elkészített sablonokkal lehet dolgozni, így percek alatt elkészül a montírozás és indulhat a lemezkészítés.


Egyéb

Ezeken kívül egyéb szolgáltatásokat is tudunk vállalni, melyekhez évek óta partnerként működő alvállalkozókat vonunk be. Ilyen pl.: UV formalakkozás (fényes, matt), glitter lakkozás, arany/ezüst (egyéb színek) prégelés, ragasztókötés, cérnafűzés, omegakapcsozás, kaparós ezüst felület készítés, digitális nyomtatás (kis példányszámok esetében szoktuk javasolni ezt a megoldást), keménytábla borító készítés (pl.: irattartó mappák, gyűrűs könyvek, lefűzők, csíptetős irattartók), műgyantás matrica készítés, szitázás, vakdomborítás és szinte bármi, amire a kedves Megrendelőnek igénye van.